Kuchnie Świata w PANS, czyli V DZIEŃ ERASMUSA
18 maja 2022Blisko 150 uczniów przemyskich szkół – Liceum Ogólnokształcącego im. Juliusza Słowackiego, II Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Morawskiego, Zespołu Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2, zgromadziło się we wtorek w Kolegium Technicznym, aby zaznajomić się z kulinarnymi tradycjami innych państw.
„Staramy się poprzez tego typu wydarzenia wychodzić do naszego otoczenia – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych dla przemyskich szkół jest zawsze otwarta. Jesteśmy uczelnią, która się umiędzynaradawia, Erasmus daje nam ogromne szanse na to, żebyśmy mogli lepiej się kształcić, lepiej rozwijać, to jest dla nas rzecz o fundamentalnym znaczeniu. Witam Prorektora właściwego ds. studenckich – dr. Roberta Oliwę, naszych studentów, kadrę, ale najważniejsi dziś są beneficjenci tego programu, a więc Ci, którzy korzystają z mobilności edukacyjnej. Wszystkim uczestnikom życzę przyjemnego i oczywiście smacznego pobytu w murach PANS!” – takimi słowami dr Sławomir Solecki – Prorektor ds. rozwoju i współpracy, rozpoczął V DZIEŃ ERASMUSA. Następnie Aleksandra Oczko – uczelniany Koordynator Programu Erasmus+, czuwający nad sprawnym przebiegiem wydarzenia, zapowiedziała, jakie kuchnie będą opisane i jakich potraw będzie można spróbować.
Poznaliśmy najpopularniejsze dania, kulturowe nawyki żywieniowe i ciekawostki na temat kuchni polskiej (Magdalena Kierepka – III rok bezpieczeństwa i produkcji żywności), ukraińskiej (Viktoriia Vonsovych – II rok bezpieczeństwa i produkcji żywności), tureckiej (Burak Bozkara, Burak Cemil Bal – mechatronika II rok, Sule Cerko, Elif Yavuz – architektura wnętrz II rok), egipskiej (Youssef Nabil – mechatronika II rok) i meksykańskiej (Patrycja Bereś – Dział Rozwoju i Współpracy PANS).
Wydarzenie miało na celu promocję Programu, pokazanie korzyści, jakie przynosi, dlatego studenci chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami. Najważniejsze i powtarzane przez nich najczęściej, to – własny rozwój, zetknięcie się z inną kulturą, zdobycie samodzielności życiowej, zawarcie nowych przyjaźni, szlifowanie języka obcego.
„Przez żołądek do serca” – uczestnicy spotkania mogli sprawdzić słuszność tego powiedzenia. Prędkość z jaką znikały przygotowane potrawy i zadowolone twarze młodzieży świadczą o tym, że wyjazdy na wymianę będą się cieszyć jeszcze większą popularnością niż dotychczas.
A dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i zagraniczną kuchnię mamy specjalną niespodziankę! W załączniku niebawem pojawią się przepisy na zaprezentowane we wtorek potrawy – Banusz, Chilli Con Carne, Falafel, Pudding ryżowy, Revani, Menemen, Mücver, Lahmacun, Karniyarik – smacznego!
tekst: Justyna Przerwa
zdjęcia: Oksana Pikula