„Foodinio Conference – Innowacje Technologiczne” – za nami I edycja konferencji
12 czerwca 2024Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Przemyślu połączyła siły z Instytutem Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego, by na problematykę produkcji, dystrybucji i bezpieczeństwa żywności spojrzeć z wielu perspektyw. 10 czerwca br. w naszej Uczelni odbyła się I Konferencja naukowa studentów, doktorantów i młodych naukowców „Foodinio Conference – Innowacje Technologiczne”. Termin ten był nieprzypadkowy – 7 czerwca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, którego celem jest zainspirowanie do działań na rzecz zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność, wykrywania ich i zarządzania ryzykiem z tym związanym. Jako uczelnia wsparliśmy te działania poprzez współpracę z innymi podmiotami i dzielenie się zdobytym doświadczeniem.
Konferencję otworzył dr inż. Grzegorz Dzieniszewski, prof. PANS, witając organizatorów oraz zgromadzonych gości, w tym dr. Roberta Oliwę, prof. PANS, który wygłosił słowo wstępne. Po wykładzie okolicznościowym dr. inż. Pawła Hanusa z Uniwersytetu Rzeszowskiego dotyczącym innowacyjnej sztuki gotowania sous vide, prelegenci zaprezentowali swoje badania i pomysły. Te dotyczyły m.in. wykorzystania dronów w procesach monitorowania warunków produkcji żywności, zafałszowania w przemyśle spożywczym, czystości mikrobiologicznej wózków na zakupy czy transportu zwierząt rzeźnych.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie, przedstawienie swoich prac oraz inspirację do kolejnych dyskusji.
Tekst: Justyna Przerwa
Zdjęcia: Grzegorz Gajdzik