Langosze, syrnyky, kotlet kijowski … czyli kuchnie świata w PANS
20 kwietnia 2018Na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z udziałem studentów przyjeżdżających do PANS w ramach programu Erasmus+. Pomysłodawcą i m.in. organizatorem warsztatów był student kierunku Projektowanie Graficzne – Krzysztof Sałdan, natomiast koordynatorem warsztatów z ramienia kierunku dr inż. Greta Adamczyk.
Studenci z Turcji i Węgier wraz ze studentami kierunku BiPŻ z Ukrainy oraz Polski przygotowali wspólnie wachlarz tradycyjnych dań. Spotkanie zatytułowane „Kuchnie Świata” rozpoczęły się wykładem, na którym zostały przedstawione w języku angielskim potrawy, które studenci zaplanowali przyrządzić.
Wśród smaków kuchni ukraińskiej znalazły się dania studentów kierunku BiPŻ , tj. kotlet kijowski (Котлета по-київськи), przygotowany przez panią Olenę Levytska, zupa rybna (Ukha) sporządzona przez pana Miroslava Kukharskyi oraz serowe placuszki (syrnyky) według pana Vladyslava Vichystyu . Do potraw węgierskich należał smażony ser w panierce (Rántott sajt) oraz smażony placek drożdżowy (Lángos), w wykonaniu pana Zsolta Biczó. Studenci z Turcji przygotowali Ispanaklı Börek, Sarma, Lahmacun, Babaganuş oraz Çiğ köfte.
Warsztaty zakończyła degustacja przy suto zastawionym stole, która cieszyła się wielkim zainteresowaniem wśród studentów PANS. By spróbować przygotowanych dań, przed drzwiami pracowni ustawiały się kolejki już przed godziną 16, kiedy to degustacja miała się rozpocząć!
Tomasz Bielański
fot. Tomasz Bielański