Na zdrowie! Miód? – „słodki” weekend w PANS
23 listopada 2021O zdrowotnych właściwościach miodu wiemy sporo, ale nie wszystko. Tę wiedzę mieli okazję uzupełnić mieszkańcy miasta, pszczelarze, podczas zorganizowanych przez Instytut Nauk Technicznych, przede wszystkim zaś wykładowców bezpieczeństwa i produkcji żywności, wykładów i warsztatów, które odbyły się w miniony weekend – 19 i 20 listopada.
W pszczelarstwie powoli rozpoczyna się okres tzw. zimowli. Pszczoły będą odpoczywać po ciężkiej pracy, a pszczelarze, bo to główni odbiorcy przygotowanych wykładów i warsztatów, w tym czasie aktualizują i uzupełniają swoją wiedzę, uczestnicząc w różnego rodzaju konferencjach, spotkaniach branżowych. Tym razem uczelniani fachowcy (dr Magdalena Marchel, prof. dr hab. Wiesław Barabasz) podzielili się wiedzą na temat mikrobiologicznych zanieczyszczeń miodów, metod oznaczania jakości oraz wykrywania zafałszowań miodów.
W wykładach i warsztatach udział wzięło kilkudziesięciu uczestników.
Tekst: Ewelina Kasperska
Zdjęcia: Kamil Krukiewicz